Ett litet steg mot riktig jämställdhet

ÄNTLIGEN en bra nyhet från Sverige: ett badhus i Västerås får inte längre ha separata badtider för kvinnor.

Jag väljer att bortse från detaljen att det faktiskt är könsdiskriminering, hur man än vrider och vänder på det. Det finns något som är viktigare än det; nämligen hur det mottas av de som tycker separatism är en fin grej-

– Jag blir ledsen och jag vill veta varför, säger Fozia Ebrahimi, som använt de separata badtiderna på Lögarängsbadet.

Well, Fozia, det klargör KD:

– Vi är ju oroliga för det här med hederskultur och vi vill absolut inte acceptera det här i samhället, säger Erik Söderberg (KD).

Sedan kommer Fozia, Mum Of The Year, med anledning till sin ledsamhet:

– Vi är många kvinnor från olika länder som på grund av religion och kultur inte får simma tillsammans med män. Vi har använt tiderna för att lära oss simma, för att kunna rädda oss själva och våra barn när vi simmar och badar i havet under sommaren. Nu kommer vi att bli kvar hemma.

Mum Of The Year, alltså. Som väljer att följa en kvinnoförtryckande ideologis regler som hämtade ur medeltiden framför sina barns säkerhet.

Om samhället står fast vid att vi inte tänker främja uttryck för hederskultur så är det bara att anpassa sig eller finna en annan lösning (som att flytta till ett land där detta accepteras). Fortsätter vi uppmuntra denna medeltidssyn på kvinnor så cementerar vi den och säger ”det är ok att det är såhär”.

Det värsta är att Fozias syn och lösning att stanna hemma inte är unik. Kultur och religion trumfar ofta sunt förnuft, till och med när det kommer till sina egna barn. What. The. Actual. Fuck.

För egen del är just det den omöjliga biten att förstå, kanske för att jag själv inte är religiös. Helt ärligt, mellan min anonyma Lisa och er, så dömer jag religiösa människor och utgår ifrån att de är osmarta och inskränkta tills de bevisar motsatsen (vilket de väldigt sällan gör).

Hur som helst. Jag hejar glatt på liknande beslut och hoppas innerligt att det kan bli prejudicerande i någon mån. ”De gjorde det ju i Västerås”. Det är dags att ta makten ifrån dessa män och ge den till kvinnorna. Skulle skriva ”tillbaka till kvinnorna” men de har väl aldrig haft den från första början. Vad det svenska samhället kan göra är att vägra hjälpa till att upprätthålla dessa ideal.

2 reaktioner på ”Ett litet steg mot riktig jämställdhet

  1. Det kan absolut bana väg för liknande beslut på andra platser. Våra politiker är ju livrädda för att vara först med obekväma beslut.

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.