Lisa finns på film! (typ)

För ett tag sedan intervjuades jag av en Youtuber och det resulterade i detta:

Jag är nöjd med videon och tycker att jag lyckades få fram flera vettiga punkter (och en hel del av helt annan karaktär, annars vore det ju inte jag!) Frågorna var bra och EABT är en lugn (vilket vissa kanske inte tänker sig) och förtroendeingivande intervjuare. Trots tidigare förfrågningar om intervjuer från andra håll har jag aldrig känt att den personen/mediet kommer återge mig på ett sätt som känns rättvist och rakt på sak; eller att det ligger en agenda bakom som jag inte vill stå för. Här handlade det om att delvis ge folket det de vill ha (hur det kan vara att sälja sex) och det många inte vill höra eller låtsas om (den katastrof sexköpslagen är). Jag tycker att balansen blev bra.

Det är några saker jag vill skriva om här som jag gissar det annars kommer undras och reageras över.

Stundvis kan det låta som att jag glorifierar sexarbete. Ja, kanske, eftersom jag berättar min historia. Den skiljer sig från många andras och det är jag fullt medveten om (och även ni som följt mig ett tag).

Men bara för att min historia är många gånger trevligare än vissa andras så betyder det inte att den inte ska få berättas. Jag slår vad om att en del kommer tycka att jag motarbetar arbetet mot tvungen prostitution och förminskar de problem som sysselsättningen kan innebära. Till de vill jag säga: vem är ni att bestämma vilka historier som får föras i ljuset? Är det bara det nattsvarta som får synas?

Jag har förstås varit väldigt nervös över det här. Den där snygga klänningen kan jag nog aldrig använda i Sverige igen (varför vara diskret och bara ha svart på sig liksom?) och då en liknande intervju mig veterligen inte gjorts med så pass stor räckvidd tidigare känner jag ett slags ansvar. Inte för branschen eller så, men för att kunna lägga fram vettiga argument för att väcka opinion kring en dekriminalisering.

Jag har inte bestämt mig för om jag ska följa kommentarsfältet till videon. Ärligt talat är jag vettskrämd för vad folk ska tycka, självklart mot ALLT bättre vetande bryr jag mig. Inte om jag är tjock, trög och äcklig men om en överväldigande majoritet ändå tycker så förbannat illa om sexarbete.

Vissa blir rädda och frustrerade när deras övertygelse inte bekräftas. Jag hoppas innerligt att åtminstone en enda person utmanar sin typiskt inbyggda syn.

För första gången känner jag att Lisa har blivit hörd, på riktigt. Jag är stolt!

_______________

Några småsaker jag vet kanske var lite dryga/oförklarade:

– Ja, jag råkade kalla sexarbetare lata. Härligt när jag själv försökt få folk att förstå att det inte bara är att ”ligga där” eller att man bara jobbar den tid man fått betalt för. Vad jag tror att jag tänkte var att det är mycket enklare att tjäna samma summa pengar på ett lika flexibelt sätt om man extraknäcker på Ica under universitet, exempelvis. Lathet/smarthet. Ber om ursäkt hursomhelst om någon tog illa upp.

– När jag svamlar om vad feminismen gjort mot män menar jag att jag tror att den i viss mån kuvat dem.

Tack för att ni tittade. Frågor och kommentarer är välkomna.

Mvh

Lisa
Självutnämnd expert
Hooker of the year
Founder and CEO of Jantelagen®

8 reaktioner på ”Lisa finns på film! (typ)

 1. Läste några av kommentarerna på Youtube. Mycket åsikter indeed. En reflektion är lite kring semantiken om arbete eller inte. Flera verkar haka upp sig på att det inte kan vara ett arbete – men jag tänker att de då lägger in andra saker i det – ungefär som att det skulle gå så långt att om man blev arbetslös så skulle man bli hänvisad till att sälja sig själv, givet att sexköp var lagligt. Och det känns inte vidare troligt
  Ett något mer nyktert sätt att se det kanske är att se det som att man/du tjänar pengar på din hobby – att det i någon mån tar udden lite av hela jobbgrejen. Därmed inte sagt att du inte lägger in energi och effort i det -för det verkar du definitivt göra – men så är det väl generellt, rätt många lägger med energi på sin hobby än på sin karriär?

  Och då blir det lite annorlunda tänker jag. Vissa gillar att handla med aktier, andra mecka jänkarbilar och vissa gillar att ligga på sin fritid. Och det kan i sin tur ge stålar.
  Klart intressant ämne iaf – trevligt med lite olika nyanser i debatten.

  Gilla

  • Ja, mycket åsikter och väldigt delade, vilket är roligt!

   Bra poäng. Personligen har jag inget behov av att det ska kallas ett yrke/jobb men i detta fall gäller det faktiskt våran kamp för rättigheter. Att utöva en hobby ger en inte samma möjligheter till de samhälleliga funktioner som många sexarbetare önskar eller behöver.

   Med det sagt: jag är helt med på dina argument och hoppas att min förklaring till valet av ord ger en liten, om än mycket kort (säg till om du vill att jag ska utveckla), insikt i varför det används i fighten som ofta går under parollen: ”sex work is work”.

   Gilla

 2. Misstänkte att det var du när jag såg intervjun på youtube för någon dag sedan. Mycket intressant intervju som jag hoppas får bra spridning. Mycket infallsvinklar som jag tror att många som inte har erfarenhet av sexarbete själva inte tänker på.

  Gilla

 3. Såg videon idag och jag gillar när det kommer fram andra röster som kan tala om saker andra människor blir nästan hysteriska när man pratar om. Det är inte en lätt fråga men nånstans tror jag på att det kan ske positiva saker av en sk legalisering.

  Gilla

  • Kul att du uppskattade den!

   Jag är personligen inte tillräckligt insatt för att tala för en full legalisering; då den sannolikt kommer med krav som jag själv inte är beredd att ställa upp på. Däremot en avkriminalisering.

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.