Mitt nya projekt: partiernas ställning till sexköpslagen – första svaret

Tanken var att samla alla svar innan jag publicerade något men kände mig manad att dela det första jag tog emot.

Först vill jag ge cred till Vänsterpartiet: de svarade utförligt inom några timmar. Det är ändå bra jobbat vill jag påstå.

Det tragiska är innehållet i deras svar. Jag kommer inte avslöja allt ännu då det kommer i ett längre inlägg där alla partier får komma till tals men detta är så häpnadsväckande att jag inte kan låta bli:

3: Sexköpslagen försvaras oftast med att sexarbete inte är något som kan väljas frivilligt. Anser ni detta påstående vara korrekt?

3,1: Om ”ja”, vad baserar ni ert beslut på (bifoga gärna forskning, rapporter eller utredningar)? 

Svar: Enligt Vänsterpartiet är frågan om den person som säljer sex frivilligt eller inte den centrala. Vi anser att sexhandeln en del av mäns sexualiserade våld mot kvinnor. Sexhandeln är en bred samhällsfråga som påverkar relationerna mellan alla män och kvinnor, inte bara de som är prostituerade eller som köper sex. Självklart kommer det alltid finnas personer som upplever att de säljer sex av fri vilja. Vi anser dock att debatten om frivilligt sexarbete blir lite märklig eftersom konsekvensen av att erkänna sexarbete som vilket annat arbete som helst skulle bli att det skulle vara helt lagligt att sexuellt trakassera människor på sina arbeten. Det går dåligt ihop med bland annat arbetsmiljölagar osv. Då vi träffat representanter från organisationer som stöttar kvinnor som lämnat och försöker lämna sexbranschen framkommer ofta att kvinnor traumatiserats och mår mycket dåligt av det som de gått igenom. Flera personer har uttryckt att de ansåg sig agera av fri vilja när de var inne i branschen men sedan efter att de kunnat lämna börjat ifrågasätta detta.

Ni får bilda er er egna uppfattning. Men, en varning: bara för att det finns sexarbetare i världen så måste ni inte utsätta era kollegor för sexuella trakasserier. Bara en fyi.

6 reaktioner på ”Mitt nya projekt: partiernas ställning till sexköpslagen – första svaret

 1. ”Då vi träffat representanter från organisationer som stöttar kvinnor som lämnat och försöker lämna sexbranschen framkommer ofta att kvinnor traumatiserats och mår mycket dåligt av det som de gått igenom”

  Det är lite som att fråga AA vad de tycker om alkohol. Det är inte så förvånande att personer som söker hjälp för att lämna prostitution tycker illa om prostitution.

  ”Sexhandeln är en bred samhällsfråga som påverkar relationerna mellan alla män och kvinnor, inte bara de som är prostituerade eller som köper sex”

  Detta lägger skulden lika mycket på köparen som på säljaren. Det de gör påstås vara moralisk fel och skada hela samhället. Klart man mår dåligt när alla runt en tycker så.

  Det är iofs inte nytt att människor som har sex på fel sätt äventyrar samhällets integritet.

  Gilla

  • Väldigt bra liknelse! De har valt att ta emot viss feedback och anser sig därmed ha ryggen fri.

   Visst finns det en syrlig skam- och skuldbeläggning där. Jag undrar om de är medvetna hur de framstår och hur nog de flesta tolkar det du citerade (för de bryr sig ju om oss, sägs det), eller om de så pass ignoranta att de inte förstår det själva.

   Gilla

 2. Jag tycker att det ligger en del i detta men frågan är komplex. Om man börjar se kvinnors kroppar som en handelsvara bidrar det till en avhumanisering och risken finns att man sänker tröskeln på andra ställen i samhället också. Å andra sidan kanske tillgång till prostituerade kanske kan fungera som en alternativ lösning för män som kanske annars hade begått övergrepp. Dock är det ju ett högt pris att betala för de kvinnor som hamnar i prostitution.

  En intressant reflektion som jag har gjort efter att ha läst på bloggen att du klippt banden till kyrkan , är att vår kvinnosyn till stor del är formad av religion och kultur.
  Kvinnorna i min omgivning verkar rörande överens om att en kvinna aldrig skulle prostituera sig frivilligt. Likaså har de svårt att tänka sig att en kvinna frivilligt skulle ha sex med flera män samtidigt.

  Om man vänder på situationen så tycker jag att det är lätt att föreställa sig att jag själv och de män jag känner frivilligt skulle prostituera sig eller ha sex med flera kvinnor samtidigt, så om vi lyfter bort den traditionella synen på kvinnor och deras sexualitet som vi fått från religion och kultur får man ett helt annat perspektiv.

  Jag har alltid tyckt att om man älskar och respekterar kvinnor så är man emot prostitution, men frågan jag börjat ställa mig själv är om det egentligen är baserat på en i grunden unken (!) kvinnosyn som jag fått via religion och kultur.

  Är det förenligt med en god kvinnosyn att anta att kvinnor självmant inte prostituerar sig eller är det i själva verket ett förtryck i sig att anta det, eftersom man då implicit menar att den kvinnliga sexualiteten är väsensskild från den manliga.

  Gilla

  • Du gav mig flera tankeställare här, tack!

   Jag tror att den tradition som mest ligger till grund för ”ingen kan VILJA jobba med sex” är att kvinnor är svagare än män, på nästan alla plan. Det finns säkert mycket sexualmoral iblandat och i någon mån kan nog evolutionens ”kvinnor ska ha en partner, män ska sprida sin säd” även spela in om man går tillräckligt långt tillbaka.

   Alla fattar ju att man som sexarbetare utsätter sig för vissa risker (och jag kommer inte gå till nivån att jämföra med andra sysselsättningar för då blir det snurrigt och långt) och då kanske det ligger en slags beskyddarinstinkt bakom. Eller helt enkelt att det går emot den traditionella synen på tvåsamhet och kärnfamilj så mycket att man inte förmår sig tänka mer komplext.

   Jag vet inte hur gammal du är, eller de du umgås med som du beskriver, men innan internet var det, vad jag förstått, i princip omöjligt att läsa något annat om sexarbete än de skräckhistorier som målades upp (delvis genom verkligheten i form att rapportering av brott, exempelvis). Därför är jag glad att kunna erbjuda en annan bild för de som vill och är mottagliga.

   Som motståndare till sexköpslagen har jag absolut ingen agenda att göra ”kvinnors kroppar till handelsvaror”. Jag vill att man ska kunna välja att jobba med sex och om man gör det ska man kunna göra det så tryggt som möjligt. Min, eller andra kvinnors kroppars värde påverkas inte för att man slutar göra våra kunder till brottslingar. Det ÄR komplext, men det är inte SÅ komplext.

   Gilla

   • Jag, min fru och hennes vänninor är idag i 40-årsåldern och jag skulle nog säga att de är ganska representativa för kvinnor i den åldern , kanske dock något mer traditionella än snittet, typ lite som Kristdemokrater från Jönköping

    Ett specifikt tillfälle då det blev uppenbart för mig hur olika syn kvinnor och män har på sex, var för tiotalet år sedan (då vi alltså var i din ålder, runt 30) då en frispråkig vän till mig berättade att han hade smugit in på en sorts sexklubb/ porrbio och där bevittnat hur en ensam kvinna haft samlag med flera män helt öppet .

    Av någon anledning fann jag detta vansinnigt upphetsande. Kanske på grund av att det är så tvärt emot den gängse normen där kvinnan ska hålla på sig och vara oskuldsfull.

    En kvinna som så oproblematiskt bejakar sin sexualitet att hon låter okända män bytas av utan att ens notera vem som för tillfället penetrerar henne framstod för mig som en oerhört frihetsbejakande tanke. Inga normer, ingen skam, inga komplex förhållanden bara ren och skär hedonism.

    Kvinnorna i vårt sällskap reagerade starkt med avsky mot Min kompis som berättat om sitt sexklubbsbesök och tyckte att han borde ha förstått att det så klart rörde sig om prostitution/ drogmissbruk / självskadebeteende eller en kombination av detta

    Min (då blivande) fru sa att det inte finns någon frisk kvinna i hela världen som skulle utsätta sig för detta

    Jag har tagit detta som en sanning fram tills jag läste på din blogg om en liknande upplevelse med ett mindre antal män.

    När det gäller sexköpslagen är jag så pass gammal att jag levt i din utopi när sexköp var tillåtet.

    När jag som nybliven student sprang runt på Stockholms krogar med brustet hjärta hände det ibland att jag sökte mig till Malmskillnadsgatan på vägen hem. Det var en väsentlig skillnad mot idag. Det fanns ett stort antal kvinnor och ett stort antal var av svensk härkomst.

    De var klädda i korta kjolar, nätstrumpor, högglansiga stövlar, höga klackar och hårt sminkade. Det låter säkert klyschigt men det var faktiskt så. En väsentlig skillnad mot idag då ett fåtal afrikanska nattsländor stryker omkring diskret längs väggarna

    Jag tyckte att dessa kvinnor var vackra och jag gick runt där bara för att få titta på dem och få frågan ”vill du ha sällskap?”

    Även detta låter kanske som en kliché men de använde sig faktiskt av just den frasen. Där och då kändes det varmt i hjärtat att få bli sedd och få ett erbjudande om en stunds närhet även om det var mot betalning .

    Det låter säker sjukt men med det dåliga självförtroende jag hade efter att ha fått mitt hjärta krossat var det faktiskt en god tröst att det faktiskt fanns någon som kunde tänka sig att ge mig lite kärlek en liten, liten stund .

    Jag tackade aldrig någonsin ja. Jag hade inte pengarna och bodde hemma hos föräldrarna och morgonen efter hade jag alltid extrem ångest över att jag gått där och fluktat som ett gubbäckel trots att jag inte ens fyllt 20.

    Jag kände mig smutsig och hela grejen kändes destruktiv för innerst inne ville jag bara ha riktig kärlek igen. Jag tänkte att kvinnorna hade samma känsla av smuts och desktruktivitet inför sina livs”val” och därför applåderade jag när sexköpslagen röstades igenom några år senare . Det kändes ovärdigt för ett samhälle att tillåta prostitution då det för mig var förknippat med något smutsigt och destruktivt

    Med en annan syn på kvinnlig sexualitet behöver det dock kanske inte kännas smutsigt. Kanske skulle man då kunna se det som att en tjej har till yrke att skänka lite tröst åt en kille som där och då behöver lite hjälp att mildra smärtan från ett hjälper en kille att mildra smärtan från ett brustet hjärta

    Gilla

Kommentarer är stängda.