Sexköpslagen – Liberalerna

Liberalerna var tredje parti att återkomma. De var dessvärre något luddiga och verkar gå under parollen ”enklare att hålla med än att se verkligheten”. Det måste man väl acceptera, men det är fruktansvärt tråkigt att man som påstått liberalt parti är så opponerade till frihet. De försöker också vara könsneutrala med att använda ”en” istället för ”man” men tappar tråden. LOL. Svaret på fråga tre gör mig genuint deprimerad. Sannolikt finns det inget parti jag skulle rösta MINDRE på än L. Herrejävlagud. Med sorg (om än väntad) i hjärtat publicerar jag härmed ”Liberalernas” svar.

Tid till svar: sju dagar.

Svar av: fick bara ett namn så behövde googla. Verkar vara aktiv inom kvinnoförbundet.

1: Står ni bakom den svenska sexköpslagen (1998:408) som den ser ut idag?

Ja

1,1: Vill ni göra några förändringar till nuvarande lagstiftning? Isåfall, vilka?

Vi har inget landsmötesbeslut på att göra några ändringar i nuläget.

1,2: Om ”ja” på fråga 1, varför? Använder ni någon forskning, rapport eller utredning som grund för beslutet, isåfall, vilken?

*Obesvarad*

2: 2017 ville den dåvarande regeringen göra det straffbart att köpa sex utomlands. Hur ställer sig ert parti till detta förslag?

Vi är emot.

2,1: Varför?

*Obesvarad*

3: Sexköpslagen försvaras oftast med att sexarbete inte är något som kan väljas frivilligt. Anser ni detta påstående vara korrekt?

Vi kan konstatera att en stor majoritet av dem som säljer sex befinner sig i en utsatt situation.

3,1: Om ”ja”, vad baserar ni ert beslut på (bifoga gärna forskning, rapporter eller utredningar)?

*Obesvarat*

4: Då vi har en lag mot trafficking redan (BrB 4 kap. 1a§) anser många att man inte kan anse sexköpslagen vara ämnad att hjälpa offer för människohandel. Hur ställer ni er till det påståendet?

När en jämför med andra länder som har andra lagstiftningar kan man konstatera att det förekommer betydligt lägre grad av trafficking i Sverige än i jämförbara länder som valt en annan väg. Därmed kan den svenska sexköpslagen sägas vara ett skydd.

4,1: Skulle inte lagarna mot människohandel, våldtäkt (och andra lagar som ska skydda alla från brott) egentligen räcka? Om ”nej”, vilket syfte fyller isåfall sexköpslagen utöver dessa andra lagar?

*Obesvarat*

5: Om en sexarbetare skulle vilja sluta sälja sex, vilka ”exitprogram” vill ni införa?

Det kan jag tyvärr inte svara på i nuläget.

Generella tankar om dina påståenden:

1: Som sexarbetare innebär sexköpslagen att mina kunder känner sig tvungna att hålla sig mer anonyma gentemot mig, vilket gör att jag vet mindre om mina kunder. Detta upplever jag som otryggt. Vad anser ni om det påståendet?

Eftersom köparen vet att en gör något olagligt vill en ofta inte dra till sig polisens uppmärksamhet, således resulterar det mindre våld. Tyskland som har valt att legalisera prostitution har haft 70 mord på personer som säljer sex sedan lagen tillkom. I Sverige är den siffran noll.

2: Som sexarbetare riskerar jag att få mina ägodelar beslagtagna, med tvång, om jag träffat en potentiell sexköpare. Polisen har rätt till detta då jag i ett rättsfall skulle räknas som vittne. Detta upplever jag som integritetskränkande och förödmjukande. Vad anser ni om det påståendet?

Vi tycker det är viktigt att alla brott utreds. Vi förstår att det kan vålla stort obehag.

3: Som sexarbetare bjuds vi aldrig in för att tala om lagstiftning eller åtgärder. Jag har personligen försökt ställa frågor till representanter i era partier utan att få svar. Tycker ni att våra röster är viktiga i debatten och beslutsprocessen? Om ”ja”, varför tillfrågas vi inte?

Självklart är alla röster viktiga. Speciellt de med erfarenhet av problematiken. Vi försöker lyssna på både utsatta men även polis och socialsekreterare som möter de här fallen.

Notera att L, som V, tycker röster om ”problematiken” är viktiga. Inte röster som ser problemen med lagstiftningen, utan endast själva sexköpen. Den stora majoriteten av sexarbetare träffar ALDRIG varken polis eller socialtjänst. Go figure.

Jag kommer inte sakna L om de tappar sitt riksdagsmandat 2020. Good riddance, era fejkliberaler.

4 reaktioner på ”Sexköpslagen – Liberalerna

 1. Det var huvu’t på spiken, ”Good riddance, era fejkliberaler.” 🙂

  Man kunde ha förväntat sig ett annat svar, då liberalerna gjort mycket gott tidigare.

  De s.k liberalerna slutade att vara ”liberaler” i slutet av 1990-talet. Då hände det något underligt. Jag som tidigare folkpartist, förstog det som att ”Liberalerna” kuppades av ”batongpartister”.

  Batongpartisternas (L)’s partiprogram, när den då och omsätts i praktiken, liknar mest brunskjortarnas ideal, de som härjade i början av 1930-talet.

  Gilla

 2. Hej.

  Heja Lisa! You go girl, som amerikanerna säger. Heders att du vill och orkar med politikertjafset; jag är så trött på dem att det kliar i knogarna bara av att läsa ”svaren” från V och L.

  Som för övrigt kunde bytas ut, utan att man märker det. Större skillnad än så är det inte på V och L.

  KLP har i alla fall faktiskt >svarat< på frågorna! Att man skall behöva bli positivt överraskad av en sådan självklarhet.

  Och V:s svar är direkt kränkande och nedlåtande, när man talar om att en del "upplever" det som frivilligt. Ohh, sånt får mig att bli för arg! Har aldrig tålt den där nedlåtande attityden om att "det är bara som du tror att tycker" eller "så kan man väl inte tycka heller" – arrggh! Jo! Det kan man!

  Det är ju egentligen enkelt. Saknas samtycke, med eller utan pengar, så är det våldtäkt eller sexuella trakasserier (en ordentlig definition måste finnas för åklagare och domstol förstås). Slår A B så är det misshandel; om A är brun och B är gul skall inte spela roll, det är ju raslagar! Tar jag din bil är det stöld lika mycket som jag tar din cykel.

  Och så vidare.

  Ibland tror jag att det är bly i vattnet i riksdagshuset och på Juridicum i Lund.

  Kämpa på, och kom ihåg: man har inte förlorat förrän man ger upp.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

  • Men fina du, tack! Så himla kul att du fortfarande trillar in här också.

   Jag blir väldigt frustrerad men försöker hålla mig hyfsat sansad för hysteriska kvinnor tenderar ingen lyssna på 😉

   Men ge upp gör jag aldrig när sanningen är så tydlig medan politiska och moraliska skygglappar skadar människor.

   Gilla

   • Hej.

    Tack själv, du!

    Hysteriska kvinnor är vad man skall skicka på sina fiender – när de har fejset fyllt av hyttande fingrar och skrik smyger man förbi och drar till dem i nacken med strumpa med blysand, metaforiskt förstås. Såg det iofs göras bokstavligen på en demonstration en gång förra årtusendet – första och andra ledet var kvinnor med barnvagnar och knoddar i släptåg. Gubbarna gick bakom – och när demonstrationen helt plötsligt gick en annan väg var polisen inte direkt villig att skicka in kravallisarna. Det var under invasionen av Kuwait, när en massa MENA-folk och andra demonstrerade utanför Iraks ambassad.

    Ser fram emot resten av partiernas (eventuella) svar. Min fru, min egen kära genusvetare som hon bl a är, hade ett ord för Vänsterpartisterna: ”Förrädare”. Sen sade hon en massa annat om dem också, men det lämnar jag till fantasin.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

Kommentarer är stängda.