Jag är en hora men du får inte kalla mig det – retorik i debatter om sexarbete

Nu riskerar jag (igen?) att skaffa mig alla möjliga slags fiender men vi testar, YOLO amirite? Det här är i princip min variant av genusutbildningarnas triggerwarning-dokument. Jag skäms redan, men det är ganska bra läsning även om du blir sur över själva innehållet.

Vi börjar med ord, och en liten ordlista

Jag personligen har inget problem med folk som använder ordet ”hora” i skämtsam form; typ som när man vill förstärka ett adjektiv. På samma sätt gör jag mig inte sällan skyldig till att väsa ”böööög också” när jag inte lyckas med ett perfect game i Papers Please, och det finns inte ett homofobiskt ben i min kropp. Jag tycker också att all humor är ok, även om den kan anses känslig. Däremot skulle jag aldrig kalla någon varken bög, hora, fitta, kuk eller något i den stilen (om jag inte får betalt för det) för det är taskigt.

Men: en person tappar cirka 90% av sitt argument eller en seriöst ställd fråga (även om den är trevlig) med mig om du använder hora eller luder för att beskriva sexarbetare. Det är därför att dessa ord, när de används för att beskriva oss, har en djupt rotad negativ klang. Majoriteten av människor vet att kalla en annan människa för ett nedsättande ord är fel, och det är så jag tar det.

But wait, det blir än mer snurrigt! JAG får nämligen kalla mig själv hora, och ni som läst en del här på bloggen har sett det flera gånger. Hur går det ihop? Jag ser det lite som att hora är sexarbetares variant av n-ordet: vi får säga det om oss själva men det får inte du. Enklaste förklaringen jag kan komma på; förutom att jag som författaren här mår illa om jag använder samma gamla uttryck hela tiden eller att skriva exempelvis ”det är ändå peak horighet att springa i högklackat för att köpa kondomer” inte får samma schvung om jag skulle byta ut ordet till ”sexarbetighet”.

Vill man alltså inleda en diskussion eller ställa frågor så är det säkrast att hålla sig till orden sexarbete och sexarbetare, oavsett om du diskuterar med mig eller med andra. Det är ett internationellt vedertaget uttryck som beskriver det vi gör perfekt: vi jobbar med sex.

Jag ser många som inte kan skilja på sexarbete och människohandel, så därför har jag ”lånat” en mini-ordlista från mitt kommande megainlägg om sexköpslagen:

Sexarbete
När en person valt att sälja någon form av sexuell tjänst och gör det frivilligt. Även om anledningarna till valet är desperata i någon form så är grundregeln att det är ett aktivt val.
Prostitution
Ett ord sexarbetare normalt inte befattar sig med. Ordet har ett element av tvång, och när jag använder det är det för en situation som inte är självvald.
Trafficking/människohandel
Där människor luras, hotas eller tvingas av andra till att utföra ett jobb (i detta fall sexuella tjänster).

Kom med källor och statistik

Vill du säga ”de flesta” eller ”majoriteten” så måste du kunna backa upp det. Jag köper inte exempelvis ”de flesta som säljer sex gör det inte frivilligt” för då får du bara en enda fråga: ”vad har du fått det ifrån?” Och det är enkelt: ingen vet faktiskt detta. Vi som befunnit oss i branschen i ett antal år har dock anekdotisk kunskap baserad på erfarenheter, kontakter och närvaro, även om inte vi heller vet exakta procent. Du får därmed själv värdera sanningshalten i det jag påstår eftersom jag enbart kan tala utifrån vad jag sett, hört, läst och varit med om. Sitter du inte på en seriös rapport eller källa – undvik att uttala dig statistiskt.

Men! Du kanske har läst Simon Häggströms böcker, på Talitas eller Realstars hemsidor, eller scrollat igenom Intedinhoras instagram. Dessa är personer och organisationer som jag skrivit om tidigare och de är extremt vinklade. Det de publicerar är själva definitionen av anekdotisk bevisföring. Egentligen är de lika trovärdiga som jag när jag skriver mina berättelser från sexarbete: de flesta som läser detta vet inte vem jag är. Du kan alltså lita lika mycket på att mitt inlägg om när jag fick 12 lax för en timme är sant som deras ”rapporter” och ”intervjuer”. Nu var ju visserligen mitt inlägg alldeles sant, men det VET ju faktiskt inte ni, och jag skulle lika gärna kunna vara en gammal gubbe som sitter här och fantiserar ihop Lisa. Eller… TORSKLOBBYN 😱

Värt att nämna är att alla källor som endast träffar sexarbetare som slutat för att de mådde dåligt/ångrade sig, eller fortsätter fast de mår dåligt, har precis också endast deras vittnesmål att berätta. Deras ”statistik” blir då att 100% av sexarbetare får bestående men och trauman av att sälja sex. Och apropå det: när du sveps in i en grupp som hatar sexarbete och mår dåligt så är sannolikheten stor att de kommer hjälpa dig hitta någon att skylla på: dina kunder. Inte din psykiska ohälsa, sexuella trauman eller självskadebeteende, utan kunderna. Med det sopar man banan för många år, om inte ett helt liv, i förnekelse och felprioriteringar. /end OT

Min poäng är att jag inte tar dessa som allvarliga källor om du vill diskutera med mig.

Läs på

Antalet frågor, och många av dem hypotetiska, jag får om sexköps- och kopplerilagen IS TOO DAMN HIGH (har ni märkt att jag ligger ungefär 5-10 år efter i internetlingo/memes?) Det går faktiskt att googla och önskar man specifika svar av mig, oavsett vad det gäller, skulle jag verkligen uppskatta om man också testade sökfunktionen här på bloggen. Vid det här laget har jag nog ältat det mesta om sexarbete både en och två gånger.

Jag är heller ingen allmän chattrobot och varken vill eller kan tillgodose allas privata önskemål om information. Därmed: sök först, fråga sedan. Och skulle du nu vilja chatta regelbundet så finns det förstås en hel tjänst, speciellt utformad för ändamålet.

Sist men inte minst

Lägg fördomar om sexarbetare åt sidan när du diskuterar med oss. Jag vet att många har en nästan medfödd bild av oss som trasiga, obildade, lågbegåvade och/eller hjärntvättade. Det finns det nog en del av oss som är, som i övrig population, men utgå inte ifrån det.  I slutändan är vi människor och oftast tänkande sådana. Behandla oss som det så ska du se att det går att föra en trevlig och produktiv diskussion.

3 reaktioner på ”Jag är en hora men du får inte kalla mig det – retorik i debatter om sexarbete

 1. He, jag sa visst häromdagen att jag inte visste vem Talita var. Trodde det handlade om en person, inte en organisation. Så har jag visat hur okunnig jag är.

  Det där med att du skulle vara en gammal gubbe som fantiserade ihop Lisa, nä, det köper jag inte. Såvida ingen ger en trovärdig förklaring till tösen som blev intervjuad av en Arg Blatte Talar (vad hände förresten med den andra intervjun som var på gång? Blev det någon, och var hittar man den i så fall?)

  Vad gäller terminologi … skulle jag nu kalla någon för hora, så vore det som ett skällsord. Men det skall mycket till innan jag gör det. Det skulle aldrig falla mig in att kalla dig för hora heller, jag har alldeles för hög uppfattning om dig. Jag tycker inte du skall göra det själv heller för den delen. Att sedan säga att något är horigt är en annan sak. (Jag tycker t.ex. att viss vulgär klädsel är ”horig”, såsom trosor med hål i grenen. Har visserligen aldrig råkat ut för några sådana i verkliga livet, men personligen finner jag sådana avtändande och frånstötande. Det blir liksom för mycket kliché-aktigt ”köttmarknad”. Det sagt, att något är ”horigt” behöver inte nödvändigtvis vara negativt.)

  ”Luder” är helt klart grovt nedsättande, en betydelser av det (och jag gissar att det är grundbetydelsen som sen har kommits att överföras till kvinnor som säljer sex) är en död djurkropp som används som bete. Jag har svårt att tänka mig något värre epitet att använda (fast jag har väl använt ordet många gånger själv, fast det var innan jag kände till den andra betydelsen, och jag tror inte jag har använt det om någon specifik person).
  Personligen ogillar jag också ”sexarbetare”, dels är det något vagt, vad ingår egentligen där, porrfilmsskådespelare, dildoförsäljare …??? Men det som jag ogillar mest med det är att jag får upp bilden av tvångskommenderade babushkor på fabriksgolvet. Det ger det hela en industriell prägel. Vilket torde vara raka motsatsen till vad man vill ha om man nu betalar för fysisk kärlek.
  Som neutral term, i principdiskussioner och liknade, föredrar jag faktiskt prostituerad, då det faktiskt kommer av ”pro-”, framför, och ”statuere”, arrangera, slå upp, placera. Jag gissar att det finns ett släktskap både med ”staty” och ord som ”konstitution”. Så jag tycker det är en utmärkt term att använda i kliniska sammanhang, ungefär som penis, vagina, könsumgänge, samlag osv.
  Med en mer positiv och känslomässig klang föredrar jag att se kvinnor som säljer sex, och gör det med stil och där det hela handlar mer om en fullödig upplevelse än bara en orgasm, som glädjeflickor. Ett beskrivande ord som jag tycker passar utmärkt när det blir något som har en extra dimension och är lite mer än enbart sex, och där båda parter är nöjda och glada med utbytet både monetärt och i övrigt.

  Givetvis har jag ingen aning om vad jag talar om eftersom jag aldrig köpt någon sexuell tjänst själv.

  Gilla

  • Corona har satt stopp för det, men kanske kommer något längre fram. Om det fortfarande känns bra.

   Jag räknar sexarbete när man säljer sexuellt betingade tjänster. Kanske alltså inte en som säljer produkter relaterade till sex, men å andra sidan tycker jag själva kategoriserandet inte är så viktigt. Det är ju inte direkt en skyddad titel så anser man sig vara sexarbetare så får man väl det.

   Prostitution är ett ord som kanske förut var mer ok som en slags klinisk term, men det används nästan uteslutande i negativa sammanhang. Även om vissa vet innebörden av det i grunden så låter det fult och något sexarbetare inte relaterar till. Sexarbetare är tydligare och enklare och behöver inte läsas in något i. Vi arbetar bara med sex.

   Glädjeflicka är ett trevligt ord! I debatt är det dock knepigt eftersom det inte är tydligt vad som avses och det exkluderar även män som sysslar med sexarbete. Jag tror du får vänja dig med det 🙂

   Gilla

   • Jag fattar att ”sexarbetare” är här för att stanna och jag försöker väl inte direkt få någon att droppa det. Jag anpassar mig väl i diskussioner med sexarbetare och försöker låta bli att använda prostitution då, men i andra sammanhang …

    Hoppas att intervjun blir av. Ser fram mot den.

    Gilla

Kommentarer är stängda.