Nu ska jag vara ärlig – mina egna problem med sexköp i bostäder

Eftersom jag tror på ärlighet, nyansering och att jag själv ska framstå som trovärdig vill jag skriva om några saker som jag själv finner besvärliga (och inte har bra svar på).

Om vi plötsligt tänker oss den värld jag beskrivit tidigare; avskaffande av sexköpslagen och ändringar i kopplerilagen, så kan vi titta på några konsekvenser.

Får man hyra ut, hyra och nyttja en bostad för att säljas sex i så är det lätt att tycka, om man är för avkrim, att det vore jättebra. Men ärligt talat: vill DU ha en helt obegränsad mängd okända människor som springer i DITT trapphus?

Säg att du har en fyrarummare i kåken, som ett antal sexarbetare använder, hur många kunder kan det bli på en dag? Lämnar de ut portkoden till alla dessa? Gör de säkerhetskontroller? Vilka andra finns i byggnaden (en förskola kanske)? Är det lyhört (du vet ju inte högljudda dina sexsäljande grannar är)? Sena nätter med spring och oväsen?

Även om jag är helt för avkrim, så tycker jag inte att man kan ha vilken business som helst i sin bostad/hyrda lägenhet. Jag kan ju inte öppna en 7-Eleven hemma, som jämförelse, där folk mina grannar inte kan ha någon som helst koll på springer under dygnets alla timmar.

Därför MÅSTE kopplerilagen ses över i samband med avkrim. Jag gillar inte idén med reglering (som ni kan bläddra nedåt för att ta del av anledningarna till), men att fritt kunna driva vilket företag man vill i bostadshus går inte att argumentera för.

”Ja, men grannarna kanske festar och knullar och bjuder in 30 randoms per dag”. Det är inte heller ok, och det är det inte nu heller.

För att debatten ska gå hem hos ”vanligt folk” måste vi nog vara tydliga med att sexhandel inte hör hemma bland andras hem, kring deras barn eller på sätt som någon boende kan finna obehagligt i större skala. Skulle jag ta hem en kund hade inte mina grannar reagerat, men vore det ett konstant flöde av för dem okända män en glasruta bort från deras småbarn hade jag inte beskyllt dem om de kände sig olustiga.

Jag har som sagt ingen perfekt lösning, men det går inte att släppa denna typ av sexhandel fritt hur som helst. Kanske man kan hyra privata lokaler (alltså inte sanktionerade eller kontrollerade av staten, men tillåtna) på vissa platser? Nu kan vissa nog vilja skrika ”men det där är ju reglering!!” men nja. Jag vill inte bestämma var sexsäljandet får ske, eller på vilket sätt, men vi måste vara realistiska. Och jag ville ta upp en sak som troligtvis bör tas i beaktning.

2 reaktioner på ”Nu ska jag vara ärlig – mina egna problem med sexköp i bostäder

 1. Nyanserat och bra. Och jag tror du också i princip ger lösningen, msn får se det som vilken verksamhet som helst som kan vara störande för omgivningen ich behandla det därefter. Jag skulle inte vilja ha en sådan verksamhet i min trappuppgång, efterdom det som sagt känns otryggt med spring av en mängd okända människor man inte har någon koll på. Jag skulle däremot inte ha någonting emot ifall det drevs i någon villa i närheten.

  Gilla

 2. Hej.

  Precis som alla annan verksamhet är den rätta infallsvinkeln.

  Tecknar jag firma får jag inte använda samma toalett och gå in genom samma ytterdörr eller sitta i vanligt rum och jobba: jag måste ha separat ingång (bolagsverket har reglerna i detalj)

  En personlig anekdot: jag har en gång bott granne med en lägenhet som användes av två tjejer i branschen. Det störde väl egentligen inte mer än andra grannar utom på två sätt: spring i trappan på småtimmarna, vilket man blir syrak på till slut, och polisbesök.

  Polisen fick nys om det hela (det hade väl hängt efter tjejerna eller en känd torsk; detta är förresten tidigt nittiotal) och gjorde razzia. Jag råkade befinna mig i badrummet när det hände så jag trodde det var min ytterdörr som slogs in – det var tur att man redan satt på dass så att säga…

  Buller & brak och skrik och kommandorop och hundskall och vrål. ”Ligg ner! Ligg ner!”. ”Du rör dig inte, hör du det? Du rör dig inte!” och så vidare. Inte saft & bulle-patrullen direkt. Allt på bredaste skånska dessutom.

  Den mest störande granne jag haft blir delad första plats mellan en knarkare som tyckte att valfri drog i stor mängd, en synthesizer på full blås, och öppet fönster in mot gården 0430 var helt okej, och en muslim som hade apvrålen till böneutrop på bandspelare. Fem gånger om dan, full patte på högtalarna och på honom och öppna fönster. En familj som befolkade en hel trappuppgång med samma innergård, ortodoxa serber, tog ett diplomatiskt snack med honom i tvättstugan varpå han skaffade hörlurar.

  Grannen som målade tavlor med lösningsbaserad färg var en tjomme det också – helt oförstående att stanken spreds i hela kåken.

  Eller sydamerikanen som stekte sardiner i olja med öppen dörr – ”för det osar så mycket”. Jo, tack, vi märker det…

  Eller – jag kan hålla på hela dan.

  En välskött bordell med dörrvakt och som inte stimmar och stör före 0700 eller efter 2200 låter nu när jag tänker efter rätt så mycket lugnare än en hel del av tidigare grannar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

Kommentarer är stängda.