Polisen i Göteborg ber Twitter avgöra frivillighet i 280 tecken

Som vanligt har jag ingen vilja eller anledning att förneka att mörka sidor existerar inom sexhandeln. Detta då jag har påvisat otaliga gånger att sexköpslagen inte hjälper någon; oavsett varför, hur eller var man säljer sex. Därför har jag inget intresse av att sopa problem under mattan. Däremot vill jag skriva om hur denna typ av kommunikation från polis, myndigheter, organisationer och politiker har en enorm agenda bakom sig, och hur nästan alla sväljer betet.

I kommentarerna till tweeten nämner flera att det är människohandel. I själva verket nämner Erik Nord ingenting om vare sig trafficking eller koppleri. Han hintar om det, men med informationen vi får är det extremt oklart. Här är ett gäng saker att ta i beaktning innan man svarar på Eriks fråga ”frivilligt?” eller bestämmer sig för att det är trafficking.

– Varför var kvinnan förtvivlad? Det nämns inte. Personligen skulle jag bli fruktansvärt förtvivlad om polisen försökte ”rädda” mig eller riskerade att ge mig dåligt rykte som ”osäker att träffa” varpå jag inte kan betala mina räkningar. Det kanske Erik borde förtydliga, med tanke på att när Häggström nämnde att sexarbetaren Roberto träffade mådde dåligt och alla sexarbetare i hela landet kunde relatera till den shitstorm hon fick utstå, PÅ GRUND AV polisen.

– Vem körde kvinnan? Var det en ondsint, money grabbing hallick, kunden själv som hämtade eller en Uber? Även här ger Erik inte tillräckligt med information för att kunna avkräva läsarna ett svar om hur frivilligt detta var. Istället förlitar han sig på att man ska dra slutsatsen att det var Sergei och Dragan som skyfflade runt stackarn mellan äckliga gubbar som sket fullständigt i samtycke.

– Vem sa att mannen var otäck? Var det polisens egna ord eller sa sexarbetaren det?

– Affären ”riggad” i annat land. Det är väldigt enkelt: lagstiftningen i Sverige gör det olagligt att bedriva annonssajter för sexarbetare inom landet. Därför är alla sidor vi kan använda hostade och drivna från andra länder. Erik bör tala med sina uppdragsgivare, det vill säga politikerna, om hur detta är önskvärt. Hade vi kunnat ha svenska annonssidor hade vi sluppit lägga vår möjlighet till inkomst i händerna på företag i andra länder, som sannolikt har annan lagstiftning och inte samma krav på utlämnande av information vid misstanke om brott. Hade vi haft svenska annonssidor hade polisen kunnat, tillsammans med sajternas ägare, utarbeta sätt att hitta fall för trafficking och ha ett samarbete kring att sätta dit förövare och hjälpa offer. Detta skulle förstås endast vara lämpligt vid avkrim och en rejäl förändring av kopplerilagen.

– ”Instruktioner via sms” talar igen till läsarens fantasi. Man ska utgå ifrån att det handlade om krav från hallick och/eller kund om gränsöverskridande sexuella handlingar där säljaren inte haft någonting att säga till om. Vad det KAN ha varit, som det är för majoriteten, är att man diskuterar tid, plats och liknande med kunden innan man ses.

Erik har skrivit en luddig tweet, helt utan belägg, icke-existerande information som är tänkt att sätta igång ens egna associationer. Låter det han beskriver frivilligt? Han säger aldrig att det inte var frivilligt, utan lämnar det till dig att avgöra utifrån ordval baserade på det inneboende svenska hatet mot sexarbete överlag, och sexköpare i synnerhet.

Vill du läsa mer och samtidigt stötta min aktivism för sexarbetares rättigheter, joina min Patreon!

2 reaktioner på ”Polisen i Göteborg ber Twitter avgöra frivillighet i 280 tecken

 1. Bra skrivet. Som vanligt använder polisen formuleringar som att sexarbetaren ”körts” nånstans, dvs med antydan om att det är någon annan som styr. Kan betyda allt från att hon tagit taxi till att någon slängt in henne i bagageluckan under vapenhot. En framgångsrik kvinna i affärsvärlden som åkt för att teckna ett miljonavtal hade inte ”körts”.

  Och även i de fall det uttryckligen står att det är trafficking måste man förtydliga vad det menar. Vanligt folk tror att det är kidnappade tjejer från slummen i nån öststat som smugglats in i landet och hålls fångna av hallickar. I verkligheten kan det betyda att en sexarbetare åker frivilligt över landsgränserna för att arbeta. Ordet trafficking har genomgått ett s.k. concept creep.

  Och om det mot förmodan skulle vara fråga om tvång eller liknande så bör man visserligen erkänna att det är ett problem, men samtidigt fråga sig: hur löser man det här problemet? Sexköpslagen har uppenbarligen inte löst det eftersom det inträffat med rådande lagstiftning.

  Gilla

 2. Hej.

  Det tradiga, om vi hoppar över kvinnan det gäller (varför inte, det gör ju både lagstiftare och feministiska aktivister) är att ingen sexköpslag behövs.

  Hot och tvångsmedel är redan olagligt, dubbelt så om det rör sig om gränspassager.

  Folk som agerar slavhandlare skulle kunnat straffas med befintliga lagar, vilket dessutom gett högre straffvärde.

  Men då blir det förstås inga godhetspoäng.

  Detsamma gäller många andra lagar.

  Hade lagstiftaren som jag haft erfarenhet av att designa spel och spelsystem hade den vetat att mängden kryphål och oförutsedda/oönskade effekter ökar geometriskt som en funktion av mängden lagar.

  Och om straffsatserna var skrivna så att brott aldrig kunde löna sig…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

Kommentarer är stängda.