Inbjudan till Annie Lööf

Jag skrev en replik till Annies debattartikel, men Cuf hann före så Aftonbladet ville inte publicera den. Därför lägger jag den här istället (det är charmen med att ha en egen plattform!)

__________

Annie Lööf och Centerpartiet vill att Sverige skärper straffen för sexköp. Vad de fullständigt missar är vad den praktiska följden skulle bli om detta realiserades. 

När våra kunder kriminaliseras, kriminaliseras även vår inkomst. Detta innebär att vi som, trots stigma och skadlig lagstiftning, väljer sexarbete skyddar våra kunder. Oavsett om beskyddandet innebär en risk för oss själva.

Sexköpslagen gör att våra kunder inte vill ge oss information vi annars hade kunnat använda för att avgöra om personen är dömd för våldsbrott, vi kan inte göra sökningar i interna ”varningslistor” och vi kan inte bekräfta huruvida en kund är den han utger sig för att vara.

En straffskärpning skulle innebära att ännu fler kunder drar sig för att ge oss den information vi behöver för att bestämma oss för om det är en trygg person att träffa. De ”bra” kunderna skulle även i större utsträckning dra sig undan, och i våra finansiella behov tvingas vi acceptera köpare av sorten vi normalt skulle undvika.

Jag frågar mig ofta om det svenska narrativet kring sexarbete baseras på okunskap eller ovilja att faktiskt skydda sexarbetare. Man gömmer sig bakom påståenden om att värna utsatta, men ingenting tyder på att sexköpslagen faktiskt gör det; tvärtom. Ändå prånglas denna skadliga lagstiftning, med det tillhörande stigmat som rent av dödar, ut i Sverige och prompt måste den även exporteras. Man säger sig arbeta mot trafficking, medan allt tyder på att en transparent sexhandel snarare ökar förmågan att identifiera och agera mot människohandel.

Annie Lööf behöver en såkallad reality check. Jag erbjuder mig att ge henne den. Annie, detta är en öppen inbjudan till ett samtal där jag kan presentera en på riktigt mänsklig policy för sexarbetare, och hur vi bäst identifierar och motverkar trafficking.